Teslechtbon

Het was weer een drukke tijd laatst, met de verjaardagen van vrienden en familie. Pa vijftig geworden, m’n beste vriend een-en-twintig, en mijn broer moest ook zo nodig nog even jarig zijn tussendoor. Vele cadeautjes dus, alhoewel ze van een kale student geen veren kunnen plukken. Gelukkig maakte mijn aanwezigheid, met mijn grenzeloos gevoel voor humor en alles wat daar omheen bungelt, veel goed. Waarom presentjes, ik ben er toch?

Andere mensen denken blijkbaar indruk te moeten maken door iets te geven, wat ik in sommige gevallen ook goed begrijp. Alleen hetgeen waar ze tegenwoordig (lees, de laatste jaren) mee aankomen, ik word er ziek van: TEGOEDBONNEN! CADEAUBONNEN! CEEDEE-BONNEN! WAAROM?! Tegoedbonnen reken ik tot de meest onzinnige vinding van de afgelopen decennia. Want denk maar eens goed na. Waarom geven mensen een tegoedbon? Bijna altijd hoor je dingen als ‘ik wist niet wat ik moest geven’ of ‘ik vind het zo lullig om geld te geven’. En soms, ja beste lezer, soms durft iemand nog te zeggen: ‘Dan kan hij zelf wat kopen’…

NEE! Dat kan dus niet! Je geeft een hier-heb-jij-een-bon-zodat-ik-een-beetje-kan-bepalen-wat-jij-met-mijn-cadeautje-gaat-doen-bon! Het is toch te gek voor woorden? Je wilt iemand €20 voor zijn verjaardag geven, maar ‘omdat je het zo lullig vindt om geld te geven’, koop je een cd-bon zodat hij voor dat geld ALLEEN nog maar een cd of een video kan kopen. Of een Slijtersbon. Die doen het altijd goed bij geheelonthouders.

Tegenwoordig schijnt ook ieder bedrijf, hoe klein ook, zijn eigen tegoedbon uit te geven. KijkshopKaarten, BrunaBonnen, EtosEtiketten. En ik zag het laatst goed: ook mijn videotheek (in Nieuwkoop, waar Independence Day en the Godfather nog bij de dagfilms staan, om het assortiment even weer te geven) geeft sinds kort zijn eigen Videoland-bon uit. Als je iemand tegenwoordig dus een multomap en een paar pennen wilt geven, ga je naar de bruna, haalt een bon en laat de jarige zelf z’n spulletjes ophalen. Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks…

Er is één bon, die ik nog graag verwezenlijkt zie worden. Als er dan iemand is die je echt niet mag, geef je gewoon de Zeeman-bon.

Tegoedbonnen? Teslechtbonnen zijn het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *