Aha! Wat is Layer 7 visibility?

Wat is Layer 7 visibility? Ik zocht het voor je uit.

data-osi-model-layer7-tjapie

Je leert iedere dag, dat is bekend. Maar wat leer je dan eigenlijk? Het lijkt me interessant om dat bij te gaan houden.

Vandaag: Wat is Layer 7 visibility

In mijn functie als content manager bij een internetbedrijf moet er ook regelmatig geschreven worden over onderwerpen die niet direct tot het hart van mijn kennisgebied behoren. Dat is erg leuk omdat er dan gelezen en geleerd kan worden en dat houdt het werk ook bijzonder interessant. Direct een goed blogartikel over zo’n onderwerp schrijven waarbij je met een goede, begrijpelijke tekst snel tot de kern komt kan dan weleens lastig zijn. Ditmaal ging het over layer 7 visibility en daar had ik nog niet bijzonder veel kaas van gegeten.

Layer 7

Layer 7, of laag 7, is een laag zoals benoemd in het OSI-model. Wikipedia zegt erover: Het OSI-model is een door ISO gestandaardiseerd referentiemodel voor datacommunicatiestandaarden, ter bevordering van de interoperabiliteit tussen heterogene netwerktopologieën. Een netwerkmodel voor netwerkcommunicatie dus, waarbij iedere laag een functie van het netwerk voorstelt. De bovenste van de zeven lagen is de applicatielaag of toepassingslaag. Deze laag wordt gebruikt voor applicaties of toepassingen zoals je webbrowser, FTP programma of e-mail client.

Het interessante is dat je op deze laag de meeste informatie over de bezoeker of gebruiker te weten kan komen. Diepere lagen in het OSI-model kunnen bijvoorbeeld zien wat het IP-adres is van de bron en van het doel, maar ook wat het gebruikte protocol is (protocol voor surfen, mailen etc.). Hier houdt het wel een beetje op. In de bovenste laag kom je het meeste te weten. Alles wat je bijvoorbeeld met Google Analytics kunt achterhalen over een bezoeker gebeurt op deze laag. Voor de beveiliging van je applicatie is dit ook de meest interessante laag. Het percentage bezoekers die een valse identiteit aannemen om de beveiliging te omzeilen neemt toe en met een goede monitoring kun je dit soort bezoekers herkennen en tegenhouden, zonder je normale bezoekers te hinderen in hun gedrag.

Kenners en specialisten, verbeter me alsjeblieft waar dat kan :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *