PRAM instellingen resetten

Mac toetsenbord

Een paar weken lang had ik last van de App Store op m’n Mac die niet wilde laden. Of het nu ging om de Featured pagina, Top charts, Categories, Purchaces of Updates, de spinning wheel bleef staan er verder niets. Ik kon zien dat er een aantal updates voor applicaties beschikbaar waren maar ze konden niet geüpdatet worden!

Console

Allereerst uiteraard gegoogeld en daar werd aangeraden eens in de Console te kijken (te vinden onder Applications > Utilities > Console.app). Hier vond ik onder andere de melding ‘App Store: Failed to connect (delegate) outlet from (NSObject) to (FRNavigationController): missing setter or instance variable‘. Zoeken hierop bracht me op deze pagina, waar ik mijn oplossing vond.

SMC & PRAM reset

Soms doet je Mac raar en je weet niet waarom. Een oplossing die dan vaak werkt is het afsluiten van al je applicaties en het herstarten van je computer. Het kan zijn dat je wat verder moet gaan, zoals bijvoorbeeld het resetten van je SMC & PRAM instellingen.

SMC staat voor system management controller en is een chip in je Mac die voor de aansturing van veel fysieke onderdelen zorgt, zoals lampjes, de ventilator of toetsenbord.

PRAMParameter random access memory. Het bevat informatie over de configuratie van je computer, inclusief zaken als datum en tijd, volume, muis en meer. PRAM wordt gevoed door een kleine batterij zodat de instellingen niet kwijtraken wanneer je de computer uitzet.

Omdat mijn Mac zo op het eerste oog geen hardwarematige issues had, besloot ik het PRAM te resetten. Omdat het ook het volume reset en mijn volume ook nog wel eens raar doet (steeds de balans naar rechts verschuiven bij het gebruiken van oordopjes bijvoorbeeld) dacht ik dat dit een goede optie zou zijn.

Snelkoppeling PRAM reset

Het resetten van je PRAM instellingen gaat als volgt:

  1. Computer uitzetten
  2. Powerknop indrukken
  3. Voordat het grijze scherm verschijnt, tegelijk de toetsen Command (CMD)Option (ALT)P, en R indrukken.
  4. Toetsen ingedrukt houden tot je Mac herstart en je het herkenbare opstartgeluid twee keer hoort.

Indien je de toetscombinatie vaker indrukt, zal je computer nogmaals herstarten. Ik hoorde in totaal vier keer het opstartgeluid dus heb waarschijnlijk wat enthousiast gedrukt. :)

Na de herstart direct gekeken of de App Store weer functioneerde en ja hoor: alles was weer zichtbaar. Fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *